De Aaa-rating van Duitsland wordt ondersteund door de moderne, diverse en zeer competitieve economie. Ook voert het land al jaren een op stabiliteit gerichte macro-economisch beleid. Dat leidt tot een hoog vertrouwen bij investeerders en daarmee tot lage rentes op staatsleningen, aldus Moody’s.

Vorig jaar had Duitsland een begrotingsoverschot. Ook de komende tijd zullen inkomsten en uitgaven naar verwachting in balans blijven. De staatschuld is met 80 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hoog, maar zal de komende 5 jaar afnemen. De lage rente maakt de schuld bovendien betaalbaar, stelt Moody’s.

Negatief

Het vooruitzicht voor Duitsland blijft wel negatief. Dat komt volgens Moody’s vooral door de onzekerheid over de impact van de Europese schuldencrisis op de grootste economie van de eurozone.

Duitsland heeft volgens Moody’s een ,,brede economische basis” opgebouwd. Die is mede te danken aan een hoge productiviteitsgroei, loonmatiging en een wereldwijd sterke vraag naar Duitse producten. Maar ook de private consumptie is mede dankzij de sterke werkgelegenheid ,,robuust”, aldus de kredietbeoordelaar.

Ook Standard & Poor's (S&P) en Fitch hanteren een AAA-advies op Duitsland. Een kleiner ratingbureau, Egan-Jones, verlaagde woensdagavond de kredietbeoordeling voor Duitsland nog naar A van A+, en wees op een grotere kans dat Duitsland last krijgt van de economische problemen in de rest van Europa.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl